on vuonna 2014 toimintansa aloittanut käännöskirjallisuuteen keskittyvä

helsinkiläinen pienkustantamo

kautta aikain, maailman ympäri ja mielikuvituksen syövereihin

Kati Laasonen
sukelluskouluttaja, suomentaja ja Aporian hallituksen puheenjohtaja, joka aina välillä karkaa vastuutaan pinnan alle kalojen ja hylkyjen luo. Intohimona Shakespeare, teatteri ja ooppera, sekä punaviini. Tällä hetkellä viettää suurimman osan aikaansa meriarkeologian syvissä pohjamudissa suomentamassa meriarkeologian käsikirjaa (Underwater Archaeology: The NAS Guide to Principles and Practice, 2nd Edition, edit Amanda Bowens).

Laura Lahdensuu
suomentaja, kustannustoimittaja ja Aporian toimitusjohtaja, jonka kaoottisella työpöydällä notkuuu huolestuttava läjä täyttämättömiä lomakkeita, vino pino loistavaa kirjallisuutta kaikkialta maailmasta lukemista odottamassa sekä Ludovico Arioston Orlando furioson keskeneräinen suomennos. Laura Lahdensuu suomentaa kauno- ja tietokirjallisuutta italiasta, englannista ja latinasta (mm. Leonardo da Vincin työpäiväkirjat ja Carlo Emilio Gaddan romaani Via Merulanan sotkuinen tapaus, jonka suomennoksesta myönnettiin Premio Flaiano di italianistica Pescarassa vuonna 2011). Sydäntä lähellä ovat ikivanhat kirjat, tieteis- ja fantasiakirjallisuus, koirat (ja varsinkin Aporian kustantamokoira, bolognese Apollo) ja Venetsian kaupunki niin todellisuudessa kuin kirjallisuudessakin.

APOLLO

Fabula feltrineae Apollo (a.k.a. Starman, hassukissa, Aapo), Aporian kirjakoira, factotum ja arbiter elegantiae.

Kirjojen ohella Aporia tarjoaa suomennospalveluita, kustannustoimitusta, graafista suunnittelua, kirjojen taitto- ja suunnittelupalveluita, kuvituksia sekä kaikenlaista kirjojen suunnitteluun, painatukseen ja julkaisuun sekä antiikkiin ja renessanssiin, sitaatteihin ja anekdootteihin liittyvää konsultaatiota.

Kustantamon nimi Aporia tarkoittaa pulmatilannetta tai umpikujaa, joka seuraa, kun filosofisessa keskustelussa esitettyyn kysymykseen onkin mahdotonta löytää tyhjentävää vastausta. Aporia viittaa myös kaaliperhosten heimoon kuuluviin aporia-suvun perhosiin – logossamme esiintyy luonnossakin lähes mustavalkoinen aporia crataegi, pihlajaperhonen